27 de mayo de 2015

La nostra escola si vol ser inclusiva-ha de canviar tot

En Josep Maria Jarque és un dels grans referents al nostre país quan es parla d’escola inclusiva. Aquest concepte no existia fa 60 anys, quan ell va crear amb la seva dona el primer centre de Formació Professional per a persones amb discapacitat intel·lectual. Va ser una autèntica revolució en una època en què, com ell explica, els infants amb discapacitat “eren a casa i ningú els volia”. 

Poc després, un grup de famílies va contactar amb ell perquè posès en marxa un centre d’educació especial. Va ser així com va néixer l’Escola Fàtima de Terrassa, un centre pioner. Ja en democràcia, Jarque va ser un dels redactors del Pla Nacional d’Educació Especial del 1979, que regulava per primera vegada l’escolarització de persones amb discapacitat intel·lectual. 

També va contribuir a l’aprovació de la Llei d’Integració Social dels Minusvàlids, més coneguda com la Lismi, que va impulsar Ramon Trias Fargas. Ha treballat 20 anys al departament d’Ensenyament. Ara en fa 15 que està jubilat, però segueix treballant activament per l’escola inclusiva.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nicolau tiene 8 años y dos ordenadores que maneja como le da la gana, está acabando con vida del tercer iPod y no soporta ruidos fuertes. Empezó hablar antes en inglés que en catalán o castellano. Su primera palabra era “dit” – dedo en castellano – yo estaba de viaje y me llamaron desde casa para decir: ha dicho “dit”.. todavía recuerdo la habitación del hotel donde entonces estaba.. grabada ya para siempre en mi cabeza… Nicolau esta dentro del Trastorno Espectro Autista y su mundo es sorprendente y enriquecedor, es un privilegio estar invitado a conocerlo. Quiero que lo conozcas también.